ML Prime
ML Prime a fost dezvoltat cu ajutorul unui nou proces de optimizare a culturilor de bacterii lactice.
Datorita activitatii enzimatice de descompunere a acidului malic foarte ridicata faza lag este foarte scurta iar degradarea acidului malic se face foarte rapid chiar si la concentratii ridicate de pana la 3 g/L.
ML Prime este capabil sa finalizeze FML inainte de inmultirea bacteriilor lactice din microflora spontana, deseori responsabile de nivelul ridicat al aciditatii volatile sau aparitia unor defecte de fermentatie in conditii ridicate de pH.
ML Prime este o cultura de bacterii lactice din specia Lactobacillus plantarum selectata de Università Cattolica del Sacro Cuore – Piacenza Campus din Italia, cu proprietati microbiologice si oenologice care prezinta interes in cazul FML a vinurilor rosii la valori ridicate ale pH-ului.
Este recomandat la co-inoculare in cazul vinificatiei strugurilor rosii prin metoda clasica sau termovinificatie.
ML Prime este instrumentul perfect la vinificatia vinurilor rosii cu aciditatea redusa si pH ≥ 3.4.
Prin co-inoculare ML Prime poate:
- Descompune rapid acidul malic ( intre 3-15 zile in functie de matricea struguri-must).
- Impiedica dezvoltatea bacteriilor lactice indigene nedorite.
Prin co-inoculare, ML Prime limiteaza riscurile care pot afecta calitatea vinurilor:
- riscul cresterii aciditatii volatile datorita producerii acidului acetic din glucoza si fructoza de catre bacteriile lactice heterofermentative.
- riscul aparitiei defectelor de fermentatie datorita bacteriilor lactice din flora spontana.
Daca este folosit corect, ML Prime poate ajuta la reducerea dozei de SO2 necesara la sulfitarea vinurilor la finalizarea FA.
Poate fi dozat doar prin co-inoculare. Nu este capabil de multiplicare in vin la finalul FA.
Caracteristici Microbiologice:
A se folosi doar cu co-inoculare ( pe struguri/mustuiala la 24 de ore dupa inocularea cu levuri selectionate).
- pH ≥ 3,4
- concentratia de acid malic ≤ 3 g/L.
- Intervalul de temperatura: 20°C – 26°C.
- Toleranta la SO2 total: 5 g/hl ( doza maxima folosita la vinificatia primara inainte de dozarea ML Prime ).
- Faza lag scurta – cinetica FML rapida.
- Nu produce acid acetic.
- Nu produce amine biogenice.
- Cinamil-esteraza negativ, nu produce precursori pentru productia de etil-fenol la Brettanomyces.
- Nu produce diacetil.
- Impact pozitiv asupra culorii vinurilor rosii.
- Poate fi folosit la termovinificatie ( exceptie struguri de Merlot )
- Productie mai ridicata de L-acid lactic care confera prospetime vinurilor.
- Stabilizare buna a culorii vinurilor rosii.
- Instrument eficient in cazul vinificarii de struguri rosii cu o concentratie ridicata in zaharuri cu risc de oprire a FA.
Utilizat cu co-inoculare, ML Prime contribuie la obtinerea unor vinuri rosii cu o structura mai buna
Instructiuni de folosire ML Prime:
A SE FOLOSI EXCLUSIV PRIN CO-INOCULARE!
1) Inocularea cu levuri selectionate
Rehidratati drojdiile selectionate conform protocolului de rehidratare apoi inoculati mustul/mustuiala.
2) Inocularea bacteriilor
Daca doza de SO2 folosita la vinificatia primara este pana in 5 g/hl (<50ppm SO2) asteptati 24 de ore de la inocularea cu levuri apoi inoculati cu ML Prime.
Evitati dozele de SO2 mai mari de 5 g/hl.
- Deschideti pachetul si/sau:
– dozati continutul direct in must la temperatura cuprinsa intre 20°C si 26°C.
-pentru o mai buna distributie ehidratati bacteriile intr-un amestec de must si apa (50/50) si adaugati suspensia in must.
- Monitorizati atent temperatura pe durata fermentatiei alcoolice si a celei malolactice si mantineti-o in intervalu 20°C-26°C. Evitati temperaturile mai mici de 20°C si mai mari de 26°C.
- Monitorizati descompunerea acidului malic la fiecare 2 zile.
Ambalare si stocare:
- Produs sub forma de pudra obtinut prin liofilizare.
- Disponibil pentru 2,5 hl si 25 hl.
- Produsul poate fi pastrat 18 luni la 4°C sau 36 de luni la – 18°C in ambalajul original nedesfacut. Odata deschis produsul trebuie folosit imediat!
- In timpul livrarii pachetele pot fi pastrate maxim 3 saptamani la temperaturi < 25°C fara o pierdere significativa a vitalitatii bacteriilor.
Nu sunt acceptate reclamatiile calitative in cazul stocarii improprii a produsului!
Dacă aveți nevoie de mai multe informații specialiștii noștri vă stau la dispoziție, trimiteți un mesaj de pe pagina de contact și vă sunăm noi!