Descriere produs: New-Cel
New-Cel este un polimer organic solubil în apă, studiat pentru a oferi vinurilor stabilizare tartrică în timp. Stabilizarea precipitărilor tartrice reprezintă una dintre cele mai importante probleme ale oenologiei: tratamentul are un cost ridicat și în unele cazuri rezultatul nu este sigur; tehnologiile comune au adesea un impact negativ asupra culorii și a altor caracteristici organoleptice. Utilizarea New-Cel în doze mici permite protejarea acidității și obținerea unei stabilități perfecte în timp.
Moduri de acțiune
New-Cel intervine între cristalele de bitartrat de potasiu care se formează și împiedică mărirea acestora. În vinuri, acidul tartric și potasiul formează în mod normal structuri cristaline cu 7 laturi, care se măresc progresiv începând de la microformațiuni, cunoscute sub numele de germeni de cristalizare. Lanțurile polimerice lungi ale New-Cel sunt protectori coloidali excelenți, înfășoară structura cristalină cu o peliculă protectoare, le deformează și fac imposibilă creșterea lor.
New-Cel încetinește considerabil forța de precipitare și mișcarea cristalelor care se formează, fiind un fluid non-newtonian a cărui vâscozitate variază în funcție de stresul de forfecare (“viteza de mișcare”). Vinul, în schimb, este un fluid newtonian, a cărui vâscozitate depinde în principal de temperatură și de compoziția sa chimică. La temperaturi scăzute, când cristalele ar trebui să devină insolubile, natura reologică pseudoplastică a New-Cel inhibă agregarea lor.
Caracteristicile preparatului
Pentru a facilita dizolvarea protectorilor coloidali și pentru a asigura eficacitatea lor maximă, New-Cel este dizolvat în soluții de apă deionizată sterilă cu ajutorul unor echipamente de emulsifiere adecvate cu viteză de rotație redusă.
New-Cel este compus dintr-o carboximetilceluloză de înaltă puritate, special studiată pentru uz oenologic. Studiile efectuate de AEB au arătat că cele mai bune rezultate privind stabilitatea vinului se obțin cu utilizarea derivaților de celuloză cu un grad de substituție în jurul valorii 1 (raportul dintre numărul de grupări carboxilate și unitățile de glucoză). Gradul său de polimerizare (numărul mediu de unități glicozidice per moleculă) este ideal pentru a încetini forțele de apropiere a cristalelor.
Compoziție
Soluție apoasă de carboximetilceluloză stabilizată/conservată cu acid citric, bisulfit de potasiu (100 g/hL aduc aproximativ 3,5 mg/L de SO2).
Utilizare
Vinurile trebuie să fie stabilizate din punct de vedere proteic înainte de a fi tratate și trebuie să fie lipsite de turbiditate. Dispersați direct soluția în vin în timpul pompării.
Dozare New-Cel
100-500 g/hL.
Verificați dacă dozajul este adecvat prin testarea stabilității la rece după adăugarea agentului.
Depozitare
A se păstra într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui și de căldură.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații specialiștii noștri vă stau la dispoziție, trimiteți un mesaj de pe pagina de contact și vă sunăm noi!