No Brett Inside
No Brett Inside – instrument nou in lupta impotriva Brettanomyces si pastrarea aromelor vinurilor
Brettanomyces bruxellensis este o drojdie capabila sa se inmulteasca in vin chiar si in conditii dificile (concentratie mare de alcool, carente de nutrienti, concentratie ridicata de SO2) si este raspunzatoare de producerea in toate etapele de vinificatie a unor compusi fenolici volatili: 4-etil-fenol, 4-etil-guaiacol, 4-etil-catechol.
Acesti compusi determina asa numitul caracter animalic al vinurilor, exprimat prin arome care amintesc de mirosul specific de grajd, piele uda de animale sau diverse chimicale.
Brettanomyces reprezinta o amenintare la adresa calitatii vinurilor si in concentratii mici (1-1000 CFU/ml) deoarece este capabila sa produca fenoli volatili oricand.
Atunci cand concentratia acestor compusi fenolici este mica sau sub pragul de detectare senzoriala ei sunt mascati de buchetul vinului, dar estompeaza caracterul de soi sau terroir.
Daca concentratia Brettanomyces atinge valoarea critica, drojdia incepe sinteza de compusi fenolici, vinul isi pierde fructuozitatea in prima faza, apoi devine inchis, iar treptat apare caracterul de brett.
In multe zone viticole vinurile sunt contaminate in mare masura cu Brettanomyces, din pacate, prin metode traditionale drojdia prezenta in vin nu poate fi identificata desi este activa.
In prezent sunt recomandate diverse tehnici preventive impotriva Brettanomyces:
- dozarea corespunzatoare a SO2 in corelatie cu valoarea pH-ului;
- fermentatie alcoolica si malolactica controlata si continua;
- tehnologie corecta de batonnage;
- o igiena corespunzatoare a butoaielor a cramei.
Masurile de mai sus nu sunt intotdeauna eficace. Produsul No Brett Inside pe baza de chitosan de origine fungica reprezinta o solutie inovativa si eficienta in lupta impotriva Brettanomyces.
Origine: este o polizaharida naturala izolata din chitina ciupercii Aspergillus niger.
Descompunere: Microorganismele din sol descompun chitosanul transformandu-l in metaboliti solubili. Produsul nu este daunator mediului.
Efect: Produsul adsoarbe si inactiveaza Brettanomyeces din vin si o sedimenteaza. Doza preventiva sau in caz de contaminare scazuta este de 4 g/hl, in caz de contaminare ridicata doza poate ajunge pana la 10 g/hl.
Non alergen: No Bret Inside de origine fungica nu este alergen si poate fi utilizat in vinificatie in siguranta.
Rezultate No Brett Inside:
- Studii stiintifice au demonstrat eficacitatea impotriva Brettanomyces.
- Experientele efectuate in crame audemonstrat de asemenea eficienta impotriva Brettanomyces.
- Evaluarile senzoriale si analiza compusilor aromatici ale vinurilor tratate cu No Brett Inside au dovedit neutralitatea chitosanului si efectul pozitiv al produsului prin diminuarea caracterului de brett.
Utilizarea ideala este dupa fermentatia malolactica si primul pritoc, inainte de tragerea vinurilor in butoaie.
Recomadare practica:
Pe durata maturarii la butoi vinul trebuie evaluat senzorial lunar. Daca Brettanomyces atinge concentratia critica vinul isi pierde din fructuozitate si capata un nas inchis. In acest caz este recomandata tratarea vinului cu 4 g/hl No Brett Inside inainte de aparitia caracterului animalic.
Igienizarea butoaielor trebuie facuta imediat, cea mai eficienta metoda este tratarea cu aburi a vaselor afectate.
In pivnitele mai calduroase, cand se folosesc la maturare butoaie mai vechi iar pH-ul vinurilor rosii este mai mare, riscul de aparitie al Brettanomyces creste foarte mult. In cazul acestor vinuri rosii este recomandata dozarea preventiva a 4 g/hl No Brett Inside. Daca maturarea vinurilor se va face pe o durata mai mare de 6 luni si nu exista posibilitatea igienizarii cu abur a butoaielor Brettanomyces poate re-contamina vinurile prin doagele butoaielor. In acest caz este recomandat un nou tratament cu inca o doza de 4 g/hl No Brett Inside pentru a tine sub control inmultirea levurilor.
Drojdiile din specia Brettanomyces bruxellensis fac din microflora naturala, se gasesc in sol si pe struguri.
Dozare:
Doza recomadata: 4 g/hl
Doza maxima permisa: 10 g/hl
- No Brett Inside nu este un produs solubil, trebuiepregatit in apa sau vin in raport de 1:5 inainte de a fiadaugat in vin.
- No Brett Inside se adauga in partea de sus a vasului sise omogenizeaza bine in masa vinului de tratat.
- Dupa 10 zile vinul trebuie tras de pe sediment.
No Brett Inside anihileaza Brettanomyces si reduce aromele de brett.
Levurile existente in doage pot contamina din nou vinul. Este recomandat un eventual nou tratament cu 4 g/hl No Brett Inside dupa o perioada de maturare mai mare de 6 luni.
Ambalare, stocare si aspect:
Pachete de 100g.
A se stoca in locuri uscate si racoroase.
Praf fin de culoare bej deschis.
Nu sunt acceptate reclamatiile calitative in cazut stocarii improprii a produsului!
Dacă aveți nevoie de mai multe informații specialiștii noștri vă stau la dispoziție, trimiteți un mesaj de pe pagina de contact și vă sunăm noi!